Zdravé kysané zelí: Připravte si doma lahůdku plnou vitamínů, minerálů a dobré nálady

Kysané zelí obsahuje spoustu vitamínů a zvyšuje obranyschopnost organismu, což se na podzim a v zimě hodí. Zkuste si jej připravit doma podle jednoduchého receptu.

Jana Jánská
Jana Jánská 15. 11. 2024 14:00

Podle informací Českého rozhlasu kysané zelí obsahuje minerály a spoustu vitamínu C. Podílí se na zvýšení obranyschopnost organismu, zlepšuje náladu a pomáhá bojovat s depresemi. Rovněž snižuje krevní tlak a obsahuje hořčík, vápník a železo.

Jak připravit kysané zelí

Ve videu na začátku článku najdete podrobný návod, jak připravit kysané zelí v domácích podmínkách. Můžete si jej samozřejmě upravit i na menší množství zelí. Na tento recept budete potřebovat:

  • 14 kg hlávkového zelí (po očištění zůstane cca 13 kg krouhanky)
  • 200 g soli
  • 20 g celého kmínu
  • 150 g cibule (2 střední)
  • převařená voda (dle potřeby)

Ze zelí odstraníme vrchní špinavé či poškozené listy a hlávky raději ještě opláchneme. Nakrájíme na čtvrtky a vykrojíme košťály. Očištěné zelí nakrouháme nožem nebo kuchyňským robotem. Cibuli oloupeme a nakrájíme na půlkolečka. Nakrouhané zelí přesypeme do vaničky/lavoru. Přidáme sůl, kmín a cibuli a vše dobře promícháme.

Pak začneme směs pěchovat do sudu. Dáme cca 3-4 hrsti a pak pěstí (nebo dřevěným tloukem) pořádně upěchujeme, až začne pouštět šťávu. Tu postupně odebíráme naběračkou do hrnku a nevyléváme. Raději používáme rukavice, sůl je agresivní a ruce pak pálí.

Když napěchujeme všechno zelí, ještě ho pořádně udusáme a povrch uhladíme. Nad povrchem musí zbýt trochu šťávy, aby zelí nebylo suché. Pokud tam není, dolijeme odebranou šťávu z hrnku. Zelí v soudku přikryjeme obráceným talířkem, který něčím zatížíme.

Sud zavřeme a do žlábku nalijeme převařenou vodu. První týden necháváme v teplejší místnosti s 15-20 °C, pak přeneseme do sklepa. Průběžně kontrolujeme, zda je ve žlábku voda a zda není horní zelí suché. V případě potřeby do obou doléváme převařenou, vystydlou a lehce osolenou vodu. Zelí je jedlé po měsíci a vydrží až do jara.

Zdroje informací:
Toprecepty.cz: Kysané zelí ze sudu
Hradec.rozhlas.cz: Kysané zelí je výjimečný lék, který si můžete pořídit za pár korun

Související články

Další články