Zimní zelenina není jenom mrkev nebo brambory, ale také pórek, fenykl, cibule či červená řepa. Poslední jmenovaná zelenina možná nepatří k často používaným, ale pokud si z ní připravíte chutnou krémovou polévku, určitě ji vezmete na milost.
Červená řepa se dá v kuchyni zužitkovat mnoha způsoby, lze ji péct, nakládat, vařit nebo si z ní připravit mimořádně zdravou šťávu. Má snad všechno, na co si vzpomenete. Červená řepa obsahuje železo, jód, mangan, zinek, kyselinu listovou, vitaminy E a C.
Krémová polévka z červené řepy
Červená řepa má lehce zemitou až nahořklou chuť, takže není pro každého. Ale v krémové polévce se to ztratí, takže se jí nemusíte bát. Na tento recept budete potřebovat:
- 5 kusů červené řepy
- 1 menší cibule
- 1 litr vody nebo nebo zeleninového vývaru
- kelímek smetany na vaření
- polévkové koření
- pepř
- olej
Cibuli si zpěníme na dvou lžících oleje a zalijeme litrem vody nebo vývaru. Červenou řepu omyjeme a oloupeme. Dáme ji vařit společně s cibulí, dochutíme solí a pepřem. Až je řepa měkká, rozmixujeme ji, zalijeme smetanou a chvilku povaříme.
Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Krémová polévka z červené řepy
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz