Období první republiky připomíná Masarykovo cukroví. Nemusí být ale kulaté! Se speciálními tvary pomůže hliníková fólie nebo oválné víčko od kosmetiky.
Masarykovo vánoční cukroví představuje nostalgickou vzpomínku na první republiku. Kdo si na něm rád pochutnával, to je patrné už z jeho názvu.
Prezident Tomáš Garrigue Masaryk miloval tradiční česká jídla a největší slabost měl pro švestkové knedlíky a cukroví od maminky, které na Vánoce v Lánech nikdy nesmělo chybět. Jednoduchá máslová kolečka s ořechy obalená v cukru vyžadoval každý rok, proto se jim postupem času začalo říkat Masarykovo cukroví. Čím ho vykrajovat, když po ruce nemáte klasická vykrajovátka?
Jak vykrajovat Masarykovo cukroví
Možná letos cukroví pečete úplně poprvé a nechce se vám kvůli jedné příležitosti formičky kupovat. Anebo je naopak máte, ale podepsal se na nich zub času. Je tedy třeba improvizovat.
Použít můžete jakoukoli sklenici či kelímek – půjde vám to jako po másle. Okraje toho či onoho pravidelně otírejte, abyste zabránili nechtěné přilnavosti těsta. Jako vykrajovátko také poslouží hrdlo láhve, zejména pak pro cukroví menších tvarů.
Podívat se můžete i do koupelny, ideální velikost má kdejaké víčko od pěny do koupele, šamponu, pleťového krému nebo jiného kosmetického produktu. Ať už zvolíte cokoli, naprostou nutností je důkladná očista. Stále jste nenašli to pravé? Tak to bude chtít alobal.
Hliníková fólie, která byla poprvé představena počátkem roku 1900, je v současnosti jednou z nejčastěji používaných kuchyňských potřeb. Flexibilní a dobře tvarovatelný alobal vám vytrhne pomyslný trn z paty. Odstřihněte z něj menší kousek, vytvořte úzký váleček, prstem pořádně zamáčkněte protistrany a vykrajovací kolečko (případně jiný požadovaný tvar) je na světě.
A je tu ještě další možnost. Jestli si troufnete, pak můžete čtverečky, obdélníky i trojúhelníky vykrajovat nožem či rádýlkem s ozdobným okrajem. Vždyť Masarykovo cukroví nemusí být jen kulaté!
Jak připravit Masarykovo cukroví
- 300 g hladké mouky
- 200 g másla
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíci kakaa
- 1 žloutek
- 150 g vlašských nebo lískových ořechů
Jak na to? Ořechy nejprve dejte do misky se studenou vodou, kde by se zhruba hodinu měly namáčet. Z mouky, cukru, kakaa, žloutku a másla vypracujte těsto, do něhož přidejte předmáčené a ubrouskem osušené celé ořechy.
Z těsta utvořte 5 až 6 válečků dlouhých přibližně 10 cm a nechte je 2 hodiny odpočívat v lednici. Poté z válečků můžete jednotlivá kolečka odkrajovat nožem, nebo je lehce rozválejte a vykrajujte jiné tvary.
Cukroví dejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte jej při teplotě 180 °C asi tak 10 min. Upečené Masarykovo cukroví je možné obalit v moučkovém cukru, ale výborné je i bez něj.