Jak na nejlepší bramborovou kaši: Přidejte kapku minerálky a vyzkoušejte zlepšovák s bílkem

Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.
Zdroj: Pinterest
Bramborová kaše je oblíbenou českou přílohou. K její přípravě můžete využít i nejrůznější vychytávky.Bramborová kaše s jarní cibulkou:

Suroviny:

máslo
olivový olej na smažení
jarní cibulka s natí
brambory
čerstvý tymián
mléko
smetana na vaření.

Postup:

Brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a zalijeme vroucí vodou s trochou soli. Uvaříme doměkka a slijeme.

Mezitím si jarní cibulku očistíme (může být i více) a i s natí nakrájíme na kroužky. Cibulku osmahneme na trošce olivového oleje. Čerstvý tymián omyjeme, osušíme a otrháme lístečky.

Ještě teplé brambory rozšťoucháme, přimícháme podle chuti a hutnosti brambor smetanu na vaření (případně mléko) a máslo pokojové teploty. Ručním mixérem vyšleháme dohladka a podle chuti osolíme. Nakonec přimícháme osmahnutou cibulku a odrhnutý tymián, to ale už bez mixéru.

Bramborovou kaši s jarní cibulkou nejlépe ihned podáváme jako přílohu i hlavní chod.Bramborová kaše se špenátem:

Suroviny:

1 kg brambor
200 g baby špenátu
1 lžíce másla - na přípravu špenátu
100 g másla - na přípravu kaše
150 ml teplého mléka
1 špetka strouhaného muškátového oříšku
2 špetky soli
2 špetky mletého bílého pepře
4 lžičky nakládaného růžového pepře.

Postup:

Brambory uvařte v osolené vodě doměkka, uvařené brambory sceďte.
Špenát nechte “zavadnout“ na lžíci másla. Pak špenát nasekejte na menší kousky.
Brambory rozmačkejte, přidejte máslo, teplé mléko a připravený špenát.
Podle chuti osolte, dochuťte muškátovým oříškem a opepřete bílým pepřem.
Na každou porci dejte lžičku růžového nakládaného pepře.Bramborová kaše se šalvějí:

Suroviny:

750 g brambor, oloupaných a pokrájených na stejné kousky
60 g másla
75 ml mléka
75 ml smetany ke šlehání (30% a výše)
sůl.

Postup:

Brambory oloupeme a pokrájíme na stejně velké kousky a dáme vařit do osolené vody. Vaříme cca 20 minut, ale už tak po 15 minutách píchněte do brambor vidličkou, a pokud vidlička projde lehce bramborou, slijte vodu.

Do odměrky si nalijeme mléko, smetanu a přidáme máslo a ohřejeme, aby se máslo rozpustilo. Směs pak nalijeme do brambor.

Vše prošťoucháme a dochutíme solí. Kaše nemá být řídká, mám mít krásnou kašovitou konzistenci.

Nakonec přidáme nasekané kousky šalvěje a promícháme.+ 1 fotka+ 2 fotky

Jednou z nejoblíbenějších českých příloh je bramborová kaše. Milují ji dospělí i děti. Pokud si však myslíte, že o přípravě dobré bramborové kaše víte všechno, nenechte se mýlit. Kromě brambor a mléka můžete totiž do jejího vzniku zapojit i jiné suroviny.

Petra Járková
Petra Járková 15. 09. 2019 10:00

Jemnost

Pokud chcete, aby byla kaše extrémně jemná a nadýchaná, přidejte do ní minerálku. Minerálka asi není tekutina, kterou by člověk běžně přiléval do bramborové kaše, když to ale vyzkoušíte a nahradíte jí jednu třetinu mléka, bude jemná, lehká a na pohled načechraná.

Hedvábnost

Poté, co brambory oloupete a uvaříte je doměkka, vlijte do nich horké mléko a ne studené, aby byla kaše chutná a nadýchaná. Pokud ji ale chcete extra hedvábnou, vyzkoušejte bílek. Na čtyři porce kaše stačí jeden bílek, který přidejte při závěrečném šlehání.

Cibule

Pokud chcete kaši ozvláštnit, vyzkoušejte cibuli. Tu spolu s nakrájenými bramborami povařte, přeceďte a rozmačkejte - zkrátka se držte postupu, jak jste zvyklí. Nebojte se však ve finále přidat špetku muškátového oříšku, tím rozhodně nic nezkazíte.

Pikantnost

Máte rádi pikantní jídla? Pak i bramborová kaše může být trochu ostřejší. Vmíchejte do ní trochu hořčice nebo trochu nastrouhaného křenu. Uvidíte, že se budete oblizovat a trocha křenu nebo hořčice kaši pozvedne na úplně jiný level.

Zbytky

Ohřívaná kaše od oběda není právě lahodná záležitost, přesto však zbytky nevyhazujte. Vytvarujte z nich větší kuličky, obalte je jako řízky v trojobalu a šup s nimi na pánev do rozpáleného oleje. Po téhle křupavé dobrotě se jenom zapráší.

NA RECEPTY NA ORIGINÁLNÍ BRAMBOROVÉ KAŠE SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články