Jednou z nejoblíbenějších českých příloh je bramborová kaše. Milují ji dospělí i děti. Pokud si však myslíte, že o přípravě dobré bramborové kaše víte všechno, nenechte se mýlit. Kromě brambor a mléka můžete totiž do jejího vzniku zapojit i jiné suroviny.
Jemnost
Pokud chcete, aby byla kaše extrémně jemná a nadýchaná, přidejte do ní minerálku. Minerálka asi není tekutina, kterou by člověk běžně přiléval do bramborové kaše, když to ale vyzkoušíte a nahradíte jí jednu třetinu mléka, bude jemná, lehká a na pohled načechraná.
Hedvábnost
Poté, co brambory oloupete a uvaříte je doměkka, vlijte do nich horké mléko a ne studené, aby byla kaše chutná a nadýchaná. Pokud ji ale chcete extra hedvábnou, vyzkoušejte bílek. Na čtyři porce kaše stačí jeden bílek, který přidejte při závěrečném šlehání.
Cibule
Pokud chcete kaši ozvláštnit, vyzkoušejte cibuli. Tu spolu s nakrájenými bramborami povařte, přeceďte a rozmačkejte - zkrátka se držte postupu, jak jste zvyklí. Nebojte se však ve finále přidat špetku muškátového oříšku, tím rozhodně nic nezkazíte.
Pikantnost
Máte rádi pikantní jídla? Pak i bramborová kaše může být trochu ostřejší. Vmíchejte do ní trochu hořčice nebo trochu nastrouhaného křenu. Uvidíte, že se budete oblizovat a trocha křenu nebo hořčice kaši pozvedne na úplně jiný level.
Zbytky
Ohřívaná kaše od oběda není právě lahodná záležitost, přesto však zbytky nevyhazujte. Vytvarujte z nich větší kuličky, obalte je jako řízky v trojobalu a šup s nimi na pánev do rozpáleného oleje. Po téhle křupavé dobrotě se jenom zapráší.