Bylinky a jedlé květy jsou trendem dnešní doby. Proto se stále častěji můžete setkat s tím, že v lepší restauraci dostanete na talíři levanduli, kuklík, nebo třeba květ orlíčku v kombinaci se pstruhem. Jaká květena se k jídlu hodí a jak může vypadat dokonale nastylovaný pestrobarevný talíř plný chuti a vůní?
Jaké bylinky se nejčastěji používají v tzv. art gastronomii? Vedle oblíbených bylinek, jako jsou levandule, rozmarýn, tymián, šalvěj, máta, meduňka či řebříček lze použít také řadu méně známých či téměř neznámých květů a bylin. Vedle působivého kuklíku či drobného ptačince se na talířích objevuje rozkošný květ orlíčku v kombinaci se pstruhem a šafránem či barevná kráska jménem kostmatec.
Nejzajímavější rostlinou, která se na talířích v luxusních restauracích objevuje, je santolina, svatá bylina ze Středomoří, která překvapí svou svěží vůní i zajímavou chutí. Ta se hodí nejen k rybám, ale také k tučnějším surovinám. Šéfkuchař Tomáš Horák ji přidává k foie gras a makadamovým ořechům.
Šéfkuchaři oblíbená je také slavná „hluchavka“ s názvem šanta kočičí. Vysoká trvalka má krásné modrofialové kvítky a úchvatně voní, což magicky přitahuje právě kočky. A právě její podmanivá vůně a chuť s nádechem citronu a máty skvěle osvěží lososa s avokádem a červenou řepou.
MÁTE CHUŤ NA LEVANDULOVOU BÁBOVKU? PODÍVEJTE SE DO GALERIE NA RECEPTY PLNÉ NETRADIČNÍCH BYLINEK A KVĚTŮ!