Justýna (38): Prarodiče neuznávají naši výchovu. Při víkendovém hlídání dětí se děda dopustil nepřijatelného chování

zklamání
zrada
Zdroj: Freepik

Justýna s manželem vedou své děti v duchu respektující výchovy. Jenže když jsou syn s dcerou u prarodičů, vznikají konflikty. Justýně se nelíbí, že prarodiče na děti zvyšují hlas, a dědeček dal dokonce vnukovi na zadek.

Adéla Šťastná
Adéla Šťastná 30. 06. 2024 07:00

Rodiče mi děti hlídat nechtějí. Jejich sobecký přístup mě mrzí, ale nic s tím nenadělám. Chodí do práce a o víkendu si chtějí odpočinout. S dětmi můžeme přijet na návštěvu, ale víc od nich nemáme čekat.

Vyznáváme moderní přístup k výchově dětí

Moc se mi líbí vychovávat děti podle nových trendů a poznatků. Neustále studuji odborné knihy a nejvíce souzním s respektující výchovou. To znamená, že já jako dospělý člověk nechám své dítě prožít veškeré emoce, které v různých fázích vývoje cítí. Když má například zlost a tu ventiluje házením věcí, nechám ho emoci prožít a potom s ním jeho pocity a chování rozeberu.

Často se stává, že když něco po synovi požaduji, rozzlobí ho to a bouchne mě nebo i svého tátu. Na takové chování se doporučuje dítě pevně obejmout a říkat mu, že ho milujeme. A když povolí napětí v těle, tak si opět o všem popovídat. Netvrdím, že to občas není psychicky náročné, ale vidím v tom smysl. Dítě je malé a neumí své emoce ovládat.

Děti u prarodičů celý víkend zlobily

Naše děti často hlídají manželovi rodiče. Babička je opečovává a snesla by jim modré z nebe. Dědeček je stará škola. Je na něm vidět, že nerozumí tomu, proč naše děti neposlouchají a vztekají se. Často od něj slyším: "Justýnko, pro mě tato výchova není. My jsme dětem dali na zadek a poslouchaly. Nechápu, jak můžete takto fungovat. V takovém chaosu."

Bohužel minulý víkend se stala věc, kvůli níž jsem se s prarodiči ošklivě pohádala. Rozlítilo mě, že si dědeček dovolil fyzicky potrestat mého syna. Děti byly na víkend u prarodičů a nebyly dobře naladěné. Zlobily celé dva dny. Neustále prý vytahovaly věci ze skříní, křičely, praly se a byly jako z divokých vajec. Tak popsala babička chování dětí. Podle mého standard.

Podle mě dospělý člověk nesmí selhat

Jenže syn prý dal babičce ránu, když chtěla, aby si k jídlu sedl. Vzal talíř, hodil jídlo na zem a místo toho, aby jeden z prarodičů syna pevně objal a ukázal mu svou lásku, tak ho dědeček chytil a dal mu na zadek. A ke všemu syna odvedl na chodbu s tím, že tam bude do doby, než se uklidní. Prostě na něm praktikoval socialistickou výchovu. Bojím se, aby syn neměl ze zážitku trauma.

Když jsme si s manželem pro děti v neděli večer přijeli, syn mi neustále ukazoval, že dostal na zadek a začal plakat. Požádala jsem manžela, aby vzal děti na krátkou procházku a rázně jsem oběma prarodičům řekla, že si nepřeji, aby děti fyzicky trestaly. "Pokud nebudete moje děti vychovávat tak, jak já si přeji, nebudou k vám jezdit. Uvědomte si, že vám dopřávám radost z přítomnosti vnoučat a zpestřuji vám tím nudný život v důchodu. Ale nebudu to dělat za cenu toho, že se tu moje děti budou mít špatně," spílala jsem jim. Své děti miluju a kompromisy dělat nehodlám.

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Uzlinka z Pelíšků nám prozradila, jak se chystá na roli maminky: Stihnu porodit před čtyřicítkou, říká Silvie Maryško

Související články

Další články