Konec podzimu v kuchyni: Zahřejte se punčem, upečte jablečný moučník a začněte chystat závorky k Vánocům

Pro závěr listopadu a začátek prosince je typické chladné počasí. Proto se nám hodí něco na zahřátí, jako je třeba punč, který lze připravit i bez alkoholu. Také se blíží Vánoce a to znamená nejvyšší čas k přípravě některých druhů cukroví.

Jana Jánská
Jana Jánská 22. 11. 2024 14:00

V těchto chladných dnech se potřebujeme pořádně zahřát. Vhod nám přijdou různé horké nápoje, ať už báječný pečený čaj plný lahodného ovoce nebo výtečný punč, který lze připravit s alkoholem i bez. Nápoje nás krásně zahřejí a navodí příjemnou a pohodovou atmosféru. Oblíbenými přísadami jsou skořice, zázvor a hřebíček.

Podzim je čas vydatných jídel

V chladném období roku hrají důležitou roli syté a husté polévky. S chutí si dáme pořádnou bramboračku, nejlépe s lesními houbami, výborné jsou luštěninové polévky, především čočková nebo fazolová, skvěle nás zahřeje také gulášovka nebo frankfurtská polévka. Rádi si dopřejeme vydatné pokrmy a domácí knedlík s pečeným masem a kysaným zelím, ale nezapomínejme ani na segedínský guláš.

Poctivá jídla z brambor

Brambory jsou vděčnou plodinou, která se dá všestranně zužitkovat na různé přílohy. Mohou to být brambory jednoduše uvařené ve slupce, třeba i v páře, opečené na plechu, zpracované do bramborové kaše, zapečené v troubě nebo přetvořené na báječné bramborové placky. Kdo by si rád nedal bramboráky vonící majoránkou a česnekem, které se připravují z brambor zasyrova nastrouhaných, nebo bramborové placky našich babiček – úžasné lokše, které se pečou z předem uvařených brambor...

Báječné podzimní moučníky

Nedávno sklizená jablka nám nabízí skvělou příležitost upéct chutné štrúdly, žemlovky, nákypy a jiné jednoduché moučníky. Oblíbeným kořením, které k jablkům nerozlučně patří, je skořice. Právě nyní je nejlepší čas vyzkoušet lahodné jablečné moučníky, třeba hraběnčiny řezy nebo rychlý koláč s jablky, který je na přípravu ještě snazší a rychlejší než štrúdl a báječně chutná s kopečkem šlehačky.

Co dát dětem na Mikuláše?

Regály v obchodech jsou plné sladkostí a nejrůznějších čokoládek a jiných dobrůtek, které dětem zajisté udělají radost. Ale můžeme také něco připravit sami. Co třeba vlastnoručně ozdobené perníčky nebo kynuté pečivo ve tvaru Mikulášů? Balíček doplníme oříšky, na kterých si děti rády pochutnají, a také ovocem. V tomto období se dají koupit výborné mandarinky, pomeranče i méně známé druhy ovoce, třeba lahodné kaki.

Blíží se Vánoce

Nastává čas na první pečení a ti nedočkaví se už pouští do perníčků a zázvorek. Těsto na perníčky se nechává před samotným pečením trochu odležet, ale hlavně musíme upečené perníčky nechat několik týdnů odležet. Pomocí vykrajovátek vytvoříme ty nejhezčí tvary, které později budeme zdobit a dotvářet - hvězdičky, stromečky, domečky, zvířátka, srdíčka, možností je mnoho. Zdobení, které může být jednoduché nebo také velmi precizní a složité, baví dospělé i děti.

Zázvorky – starobylé cukroví našich babiček

Zázvorky jsou tradiční a jednoduché cukroví našich babiček a prababiček, které má typickou štiplavou chuť po sušeném zázvoru. Z těsta vytvořené typické tvary narovnáme na plech a necháme je přes noc odležet, zázvorky upečeme teprve až následující den. Po upečení je toto cukroví velmi tvrdé a potřebuje nechat alespoň tři týdny odležet, aby změklo a bylo poživatelné.

Související články

Další články