Listopad v kuchyni: Připravte si svatomartinské hodování a zahřejte se dýňovou polévkou

V listopadu je venku chladno, rána i večery jsou dlouhé, takže nás to láká do tepla domova a kuchyně. Hlavním tématem měsíce je samozřejmě svátek sv. Martina a s tím spojené hodování. Inspirujte se naším přehledem nejzajímavějších receptů, které využijete nejen v listopadu.

Jana Jánská
Jana Jánská 06. 11. 2024 14:00

První polovině listopadu vévodí svatomartinské svátky, neboť svátek svatého Martina připadá každoročně na 11. listopadu. V lidovém vyprávění se traduje, že Martin přijíždí na bílém koni, což souvisí s tím, že v tento čas už není výjimkou, když napadne první sníh. Obvykle je to jen poprašek, který se rychle rozpustí, nicméně zima už se rychle blíží a ideální je zahřát se dobrým jídlem.

Podzim v kuchyni

Ještě stále jsou v kurzu dýně na různé způsoby. Dýňová polévka nás provází chladnými dny a příjemně nás zahřeje. Pečeme dýňové i jablečné koláče. Do jídelníčku zařazujeme vlašské i lískové ořechy z poslední sklizně. Ještě stále máme vlastní rajčata a papriky, připravujeme jídla s kořenovou zeleninou a hojně používáme brambory. Kysané zelí bylo důležitou surovinou našich babiček a důležité místo má i v naší kuchyni.

Svatomartinské hodování

Jídla, která připravujeme na svátek svatého Martina, známe často už od našich babiček. Tradičně se vaří polévka kaldoun a připravuje drůbež s knedlíkem a s kysaným zelím. Co se týče drůbeže, můžeme zvolit husu nebo kachnu, ale postačí i levnější a menší kuře. K pečeni uvaříme báječné domácí knedlíky, ať už kynuté či kypřené práškem do pečiva, výtečně chutnají i knedlíky bramborové, a kdo chce, může upéct bramborové placky našich babiček – oblíbené lokše.

Martinské podkovy

Typickým sladkým pečivem jsou martinské podkovy (rohlíky), které připomínají podkůvky Martinova koně. Výtečně chutnají z kynutého těsta, ale můžeme zvolit i těsto, které je rychlejší na přípravu - populární je tvarohové těsto. Martinské podkovy se plní nádivkou - výborně chutnají s makovou nebo ořechovou náplní, ale vhodná je i tvarohová nádivka nebo jen marmeláda.

Příprava na Vánoce

Kvapem se blíží Vánoce, což nám dávají intenzivně a na všech stranách znát prodejci - proto si chystáme trvanlivé suroviny, které se dají koupit za výhodné ceny (mouka, sušené a kandované ovoce, nejrůznější drobné zdobení, cukr, tuky). Tím prvním, s čím brzy začneme, jsou perníčky a zázvorky. Ovšem již v tento čas je dobré mít vše promyšleno, ať můžete připravit třeba perníkovou chaloupku, která potěší nejen děti...

Související články

Další články