Mezi nejpopulárnější velikonoční recepty patří ty, které obsahují vejce. V tomto období se z nich připravuje nejen pomazánka, ale také tlačenka. A víte, jak lže zužitkovat vajíčka, která si přinesou domů koledníci?
Ve spolupráci s partnerským kulinářským webem Toprecepty.cz jsme vybrali pět nejzajímavější velikonočních receptů, které se připravují z vajec. Pojďte načerpat inspiraci, jak lze připravit báječné pohoštění pro své blízké.
Vajíčková tlačenka
Kdysi byla vajíčková tlačenka k mání všude, dnes už ji lidé většinou připravují doma. S tím souvisí také to, že každý má svůj recept a názor na to, co do ní patří. Pokud budete postupovat podle videa v úvodu článku a dáte do vajíčkové tlačenky gothaj, Moravanku či želatinu, nešlápnete vedle.
Vajíčková pomazánka z čerstvého sýra
Tento recept sice patří k Velikonocům, protože tehdy je v každé domácnosti spousta vajec, ale vajíčkovou pomazánku si můžete připravit v průběhu celého roku. Je totiž nejen rychlá, ale také levná. Stačí opatrně smíchat cibulku, natvrdo uvařená a najemno nakrájená vajíčka, sýr typu Lučina, hořčici, sůl a mletý pepř.
Velikonoční kuřátka plněná křenovou pomazánkou
Říká se, že člověk jí také očima. Pokud chcete na Velikonoce něčím ozvláštnit pohoštění, připravte velikonoční kuřátka plněná křenovou pomazánkou. Z uvařených vajec odkrojíme vršek a opatrně vydlabeme žloutek. Dvě vejce, žloutky, máslo, křen, majonézu, hořčici a koření rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme. Zdobicím pytlíkem nastříkáme do připravených vajec pomazánku. Očka velikonočních kuřátek můžeme udělat z celého pepře, čepičku z odkrojeného bílku a zobáček z kousku mrkve.
Míchaná vejce z vykoledovaných
Co dělat, když koledníci přinesou domů spoustu vajec? Zkuste připravit míchaná vejce. Jsou univerzální v tom, že je lze podávat teplé i za studena. Vejce nastrouháme na hrubším struhadle, cibuli oloupeme, nakrájíme nadrobno a zpěníme na másle. Nastrouhaná vejce přidáme k cibuli a krátce prohřejeme. Přilijeme smetanu, necháme společně zhoustnout a dochutíme solí, pepřem a pažitkou. To je ovšem jenom základní recept. Míchaná vejce lze vyladit česnekem, bylinkami, hořčicí, slaninu či šunkou a strouhaným sýrem...
Velikonoční vaječná hrouda
Jako bonus můžeme zmínit jeden velikonoční pokrm, který je tradiční na Slovensku. Jde o velikonoční vaječnou hroudu, které se říká také syrec nebo syrek. Na její výrobu stačí pouze litr mléka, 10 vajec a sůl. Všechno dobře rozmixujeme, pak pomalu a za stálého míchaní vaříme, až se začne oddělovat voda a hmota hrudkovatět. Je to stejné, jako když se dělá tvaroh. Uvařenou hmotu přecedíme přes síto, nandáme na gázu a pořádně vytlačíme vodu. Hroudu zavěsíme a necháme přes noc odkapat. Velikonoční vaječnou hroudu dáme vychladit do lednice, pak krájíme na plátky jako sýr a podáváme s pečivem nebo zeleninou...