Recepty našich babiček: Jablka ze zásob použijte na tažený štrúdl a těšte se na jarní bylinky

Jaro mění naše jídelníčky, v kuchyni začínáme používat jarní bylinky. K tomu je potřeba využít zásoby jablek, které najdou uplatnění třeba v báječných závinech.

Jana Jánská
Jana Jánská 28. 03. 2025 14:00

Začátek jara obvykle přináší oteplení a slunečné dny, přesto nízké teploty nejsou výjimkou. V takových dnech se ještě rádi zahřejeme třeba gulášem nebo teplou polévkou. Je čas spotřebovat zásoby brambor a jablek, delší skladování jim neprospívá.

Bramborové těsto našich babiček

Recepty našich babiček jsou zásobárnou moudrosti a rad, ke kterým se v dnešní uspěchané době tak rádi vracíme. Univerzální bramborové těsto, které dříve perfektně zvládala každá hospodyňka, je zajímavé a oblíbené i dnes. Zkoušíme šišky, šudlíky, peciválky, lokše, pekáče i bramboráky, to vše jsme jako děti milovali.

Jablka zpracujeme na moučníky

Poslední jablka využijeme na žemlovky, nákypy, záviny a další sladké dobroty. Připravte si třeba báječný tažený štrúdl. Vlašské ořechy i mák z loňské sklizně se výtečně uplatní právě v kombinaci s jablky. Zmražené zásoby se snažíme používat také, protože jakmile začne vyrůstat mladá zelenina a zrát první ovoce, budeme mít chuť na to nové a čerstvé.

První vitamíny z přírody

Krásné počasí nás láká do přírody, tomu odpovídá i náš jídelníček. Na řadu častěji přichází rychlá jídla, která již nejsou tak vydatná jako v zimních měsících. Těšíme se na procházky v přírodě, vše kolem nás raší, objevují se první bylinky, které se uplatní v jarních polévkách. Po dlouhé zimě konečně budeme mít čerstvé vitamíny a živiny.

Související články

Další články