Nové brambory snadno poznáte i podle tenké slupky, která se nemusí loupat. Jsou ideálním letním společníkem. Zkuste si z nich připravit chutný oběd s hermelínem a slaninou.
Podle informací Národního zdravotnického informačního portálu se bramborám říkalo citrony severu, neboť obsahují spoustu vitamínu C. Obsahují také bílkoviny, hořčík a železo.
Báječné brambory s hermelínem
Rané brambory by se neměly skladovat déle než týden. Ideální je sníst je co nejrychleji po sklizni. A jak je využít co nejlépe? Chutný je třeba letní oběd z nových brambor. Na tento recept budeme potřebovat:
- 500-600 g nových brambor
- 80 g hermelínu
- 100 g strouhané goudy, čedaru nebo parmazánu
- 50-60 g slaniny
- plátek másla a lžíce oleje
- tymián, oregano, libeček
- trochu mleté papriky, sůl a pepř
- na dozdobení vejce naměkko a nakrájená jarní cibulka
Brambory opláchneme a dáme vařit do osolené vody téměř do měkka. Pak je necháme vychladnout a podle velikosti je můžeme přepůlit, nebo nechat vcelku, pokud jsou malé.
Jak na brambory s hermelínem
Na pánev dáme olej a plátek másla. Až se máslo rozpustí, přihodíme nakrájenou slaninu a lehce ji opečeme. Pak přidáme brambory. Směs opékáme a prohazujeme, až začnou brambory chytat barvu. Přihodíme otrhané lístky bylinek a zaprášíme paprikou.
Teď už není potřeba opékat pokrm dlouho. Po chviličce přendáme směs na talíř a na horké brambory položíme rozkrojené vejce a posypeme je kostičkami hermelínu. Pokud máte chuť, můžete navrch ještě dát strouhaný sýr podle vlastního výběru. Celé to vhodně dochutí nakrájená jarní cibulka. K bramborům s hermelínem se jako příloha hodí salátek.