Ať už žijete sami, nebo s rodinou, jste masožravci, nebo vegetariáni, vždycky byste měli mít v zásobě přiměřené množství základních potravin, aby bylo možné z nich pohotově uvařit několik jednoduchých jídel. Nikdy totiž nevíte, kdy se zase dostanete na nákup.
Nebojte se, nevyhrožujeme ani lavinovým nebezpečím, ani nájezdem hladových kobylek. Ale jistota je jistota. Pojďme se tedy podívat, jaké potraviny by vám neměly dojít, abyste spolehlivě připravili oběd i večeři.
Ve spíži
Určitě byste měli mít přiměřenou zásobu suchých potravin, a to těstoviny, rýži, mouku, ale třeba i jednu krabičku instantního těsta na bramborové knedlíky. Dále se vyplatí mít třeba dvě trvanlivá mléka, to se hodí, i když to čerstvé někdo tajně v noci vypije. Užijete také rajčatový protlak nebo konzervovaná rajčata a několik dobrých konzerv, například tuňáka nebo rybičky v oleji. Neměly by vám dojít ani luštěniny zejména fazole a čočka, s těmi se také dobře vaří, když už nic jiného doma není. Průběžně také kontrolujte množství cibule, česneku a brambor, ani bez nich se neobejdete. Neztratí se ani sklenička marmelády, kompot, dokonce i nakládané okurky a kysané zelí.
Pro chuť
Sůl je základ každé kuchyně, ale ani bez cukru to není ono. Hlídejte si také zásobu oleje a octa.
Koření sice nepatří mezi základní potraviny, ale bez něj se také neobejdete. Hlavně nesmí dojít pepř, majoránka, nové koření, skořice a bobkový list. Hodí se i sušené bylinky, jako je oregano, tymián a rozmarýn.
V chladničce
Tam bychom měli mít vždy zásobu vajec, sýra, případně i šunky. Dále by nemělo dojít máslo, anglická slanina a žampiony. Neuškodí ani sklenice sádla. Hodí se také kelímek jogurtu, kysané smetany a šlehačky. Ve spodní zásuvce pak mějte určitě stále alespoň několik rajčat, papriku, okurku a mrkev.
V mrazáku
Posledním důležitým místem je mrazák, který slouží k dlouhodobějšímu uchování potravin při hodně nízkých teplotách kolem -18 °C. Sem uložte zásobu pečiva, i když čerstvé je nejlepší, tak kdo by chtěl žužlat v neděli dva dny staré rohlíky. Přidejte maso – kuřecí, vepřové i hovězí. Vyplatí se mít i železnou rezervu hotového jídla: nějakou tu pizzu, obalované filé, masové kuličky, hranolky a podobně. Oceníte je, když opravdu nestíháte vařit domácí pokrmy.