Děti na prodej: Nezdárná matka prodala svoji dcerku za dva dolary, aby měla na bingo

Děti na prodej: Nezdárná matka prodala svoji dcerku za dva dolary, aby měla na bingo
Zdroj: Wikimedia Commons/Bettmann/CORBIS, Public domain

Pokud byste hledali nejkontroverznější fotku Ameriky 20. století, byla by to pravděpodobně ta, na níž mladá matka zahanbeně odvrací hlavu, zatímco její čtyři děti se vyděšeně choulí k sobě navzájem. Celou scénu pak korunuje velká cedule s nápisem "Děti na prodej".

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 07. 2024 16:00

Poprvé se tato fotka objevila v novinách ve Valparaisu v Indianě 5. srpna 1948. Nešlo o žert. Tyto děti byly skutečně na prodej. Co se s nimi stalo?

Smutné okolnosti

Fotografie byla v novinách otisknutá spolu s tímto textem: "Nápis Na prodej je svědectvím o tragickém příběhu pana a paní Chalifouxových, kterým hrozí vystěhování z domu. Nezaměstnaný řidič a jeho žena se tak tímto zoufalým krokem snaží svou situaci alespoň trochu vyřešit. K mání je šestiletá Lana, pětiletá Rae, čtyřletý Milton a dvouletá Sue Ellen."

Inzerce v novinách skutečně fungovala. Všechny děti se dostaly do nových rodin. Jenomže byl tady jeden háček. Ne každý z nich si polepšil. Některé z nich musely prožit "peklo na Zemi".

Nejmladší David skončil v milující rodině

V době pořízení fotografie byla žena ještě těhotná s nejmladším Davidem. Ten byl poté adoptován Harrym a Luellou McDanielovými. Ještě předtím ale strávil rok se svou matkou. Z té doby si pamatuje, že byl pokousaný od štěnic. U náhradních rodičů se měl dobře, přestože byli ve výchově trošku přísní.

V šestnácti utekl, coby vzpurný puberťák, z domova, pak strávil dvacet let v armádě. V civilu pracoval po zbytek života jako řidič kamionu. Jeho sourozenci Rae a Milton žili jen pár kilometrů od jeho domova. Párkrát je tak navštívil. Jak se ale ukázalo, jejich situace byla mnohem horší.

Rae a Milton skončili v řetězech

Rae tvrdila, že ji její matka prodala za pouhé dva dolary, které použila na bingo. Ty měli zaplatit John a Ruth Zoetemanovi. Původně chtěli jen Rae, ale když viděli, jak opodál pláče Milton, vzali ho také. Děti pro ně představovaly spíše majetek, nežli živoucí bytosti. První den John Miltona svázal a brutálně zbil. Pak mu sdělil, že bude na jejich farmě pracovat jako otrok.

Ruth s tím moc nesouhlasila a snažila se Miltonovi namluvit, že ho má moc ráda. Svou lásku ale vyjadřovala poněkud bizarním způsobem. On i jeho sestra, pokud nepracovali, byli spoutáni řetězy. Jak později Rae přiznala, byl to dům, kde nebyla žádná láska. Přesto z ní vyrostla soucitná a milující matka.

U Miltona se bohužel po týrání duševní stav jen zhoršil. Stal se hrozbou pro společnost. Soudce mu dal na výběr - polepšovna, nebo psychiatrická léčebna. Vybral si léčebnu. Tam mu byla diagnostikována schizofrenie, začal se léčit. Jakmile se dostal na svobodu, našel si ženu a přestěhoval se do Chicaga.

Opětovné shledání

Zatímco Milton a Rae spolu byli v kontaktu i v dospělosti, totéž nelze říci o jejich sestře Laně, která v roce 1998 zemřela na rakovinu. Krátce si ale mohli promluvit se Sue Ellen. Zjistili, že vyrůstala nedaleko jejich původního domova v chicagském East Side. Více informací z ní bohužel nedostali. Zrovna procházela náročnou plicní nemocí, takže se jí opravdu špatně hovořilo.

Stihla ale ještě napsat na papír, jaký má názor na svou matku: "Doufám, že se smaží v pekle," uvedla. "Moje matka mě nenáviděla. Proto se nikdy neomluvila za to, že mne prodala," přidal se Milton. "Všichni jsme lidské bytosti a chybujeme. Mohla se to ale alespoň pokusit napravit," dodal David.

Zdroje informací:
Wikipedia.org: 4 children for sale
Althatsinteresting.com: The Tragic Story Behind The Infamous 4 Children For Sale Photograph

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Moderátorka Markéta Fialová trpí poruchou krvetvorby: V osmnácti jsem zjistila, že tady za týden nemusím být

Související články

Další články