Není žádným tajemstvím, že ryby jsou zdravé. Proč by tedy v našem jídelníčku rozhodně neměly chybět? A je pravda, že je máme jíst dvakrát týdně? Pojďte si odpovědět na otázky, které vás přimějí začít se zdravým životním stylem.
O přínosu pravidelné konzumace ryb pro naše srdce existuje řada studií. Víme tedy, že mořské plody přispívají ke snížení rizika srdečního záchvatu a mrtvice. Nejdůležitější složkou ryb jsou zejména omega-3 mastné kyseliny, které snižují množství triglyceridů v krvi. I kvůli přísunu bílkovin bychom proto měli jíst ryby alespoň dvakrát týdně.
Hubněte konzumací ryb
Zařaďte ryby, když potřebujete zhubnout. Méně tučné ryby, jako je například candát, štika nebo treska, obsahují jen okolo 1 g tuku na 100 g hmotnosti.
Pryč s depresí
Omega-3 mastné kyseliny také pomáhají lidem k odstranění depresí a úzkosti. U matek pak konzumace ryb může výrazně prospět i k lepšímu průběhu poporodní deprese. Jedna studie dokonce naznačila, že v tomto případě mají omega-3 mastné kyseliny lepší účinek než antidepresiva.
Žádná osteoporóza
Obsah vitaminu D v rybách ovlivňuje řada faktorů. Bohatším zdrojem je maso tučných mořských ryb, ještě lépe jsou na tom játra tučných mořských ryb. Kombinace vitamínů A a D v rybách je výhodná z hlediska tvorby kostní tkáně a prevence osteoporózy.
Antioxidanty
Mořské ryby jsou důležitým zdrojem jódu a selenu, který v našem těle působí jako antioxidant.
Jak prodloužit čerstvost ryb
Očištěnou rybu zakápněte olivovým olejem a citronovou šťávou. Poté ji dobře zabalte do alobalu a vložte do lednice.
Zpomalte Alzheimera
Lidé, kteří jedí více ryb, mají dle studií v mozku větší podíl šedé kůry mozkové, která je spojena s naší pamětí. Další odborníci také připouštějí, že konzumace rybího tuku může zpomalit rozvoj Alzheimerovy choroby.
Rady a tipy na dokonalou tresku v pivním těstíčku s mačkaným hráškem a tatarskou omáčkou podle šéfkuchaře Lukáše Holého:
Suroviny na rybu:
180 g filetu z tresky jednoskvrnné
sůl
hladká mouka na obalení
rostlinný olej na smažení
Suroviny na těstíčko:
200 g hladké mouky
75 g rýžové mouky
1 lžička jedlé sody
200 ml světlého piva Phillip OSSEGG Praha
200 ml sodovky
Suroviny na mačkaný hrášek:
200 g čerstvého vyloupaného hrášku
1,5 l vody
2 lžíce cukru krupice
sůl
čerstvě mletý pepř
2 lžičky změklého másla
Suroviny na tatarskou omáčku:
20 g kaparů v nálevu
20 g nakládaných okurek
10 g šalotky
1 lžíce plocholisté petržele
300 g pivní majonézy
1 lžička citronové šťávy
špetka soli
špetka čerstvě mletého pepře
Majonéza z černého piva OSSEGG suroviny:
3 žloutky
1 lžička ostré hořčice
50 ml černého piva Balthasar 13 OSSEGG
šťáva a kůra z jednoho citronu
sůl, pepř a drcený kmín
200 ml slunečnicového oleje
Postup na majonézu :
Tyčovým mixérem šlehat žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně zašlehávat olej až do požadované konzistence.
Postup na tatarskou omáčku:
- Kapary propláchněte, nechte okapat a nakrájejte na jemno.
- Okurky nakrájejte na jemno.
- Šalotku oloupejte a nakrájejte na jemno.
- Petržel nakrájejte na jemno.
- Do misky dejte majonézu, přimíchejte kapary, okurky, šalotku, petržel a citronovou šťávu. Dle chuti osolte a opepřete. Promíchejte a nechte ½ hodiny vychladit v lednici.
Postup na těstíčko:
- V misce smíchejte mouky, jedlou sodu a sůl.
- Poté přidejte pivo a sodovku a vymíchejte metlou v hladké těstíčko.
- Dejte do lednice a nechte odpočnout a vychladit 2–3 hodiny
Postup na mačkaný hrášek:
- Hrášek povařte 2 minuty v oslazené vroucí vodě
- Slijte vodu a polovinu hrášku rozmixujte tyčovým mixérem. Dochuťte solí a pepřem, vmíchejte polovinu másla. Propasírujte.
- Zbylý hrášek rozšťouchejte, osolte, opepřete a přidejte zbylé máslo.
- Promíchejte s hráškovou kaší.
Postup na rybu:
- Filet vykostěte, zbavte kůže, ze všech stran osolte a obalte v hladké mouce.
- Přebytečnou mouku oklepejte a filet obalte v připraveném vychlazeném těstíčku.
- Smažte 5 minut do zlatova v oleji rozpáleném na 180 stupňů. Rybu během smažení opatrně otočte.
Tipy šefkuchaře:
Těstíčko na obalení ryby se špatně připravuje v množství na jednu porci. Výše uvedené množství vystačí na 2–3 porce ryby. Těstíčko se dá uchovat v lednici i několik dní, aniž by ztratilo na kvalitě.
Hrášek lze v tomto případě mimo sezonu použít mražený.
Rybu podávejte s řezem citronu na pokapání, lze použít i ocet v rozprašovači. Ideální přílohou k rybě jsou smažené bramborové hranolky.
Tip šéfkuchaře na pivo:
OSSEGG RUTHARD 11, polotmavé pivo. Svrchně kvašený ležák spadající do kategorie American Red Ale má rubínově červenou barvu. Použité chmely Pacifica a Mosaic dávají pivu výraznou vůni, ve které najdete tropické ovoce, limetku a broskve. Má nižší říz a střední plnost. V chuti objevíte tóny citrusů, především pomeranče. Doznívání je delší a příjemně hořké.
NA CHUTNÉ RECEPTY Z RYB SE PODÍVEJTE DO GALERIE: