Průvodce těstovinami: Co jsou vlastně pappardelle a proč se k omáčkám nejvíce hodí penne?

Z těstovin si můžete připravit skvělá jídla, která milují lidé po celém světě.
Zdroj: Pinterest
Z těstovin si můžete připravit skvělá jídla, která milují lidé po celém světě.Šunkofleky

Suroviny:

500 g suchých těstovinových flíčků
lžíce sádla
20 g sádla
1 velká cibule
500 g uzeného masa (maso z žeber, krkovičky)
6 vajec
sůl
mletý pepř

Postup:

Těstoviny uvaříme na skus, scedíme a horké je smícháme se lžící sádla, aby se neslepily.

V zapékací míse osmahneme na sádle na kostičky nakrájenou cibuli, zarestujeme kousky uzeného masa a smícháme s těstovinami.

Vložíme do trouby na chvilku zapéct, poté vmícháme rozkvedlaná vejce se solí a pepřem a dopečme dozlatova.Penne s lososem

Suroviny:

1  balení těstoviny penne
250  g losos
1  lžíce olej
sůl
pepř mletý
400  g smetana ke šlehání 2 kelímky
100  g sýr niva
60  g strouhaný parmazán
1  stroužek česnek
bazalka

Postup:

Na pánvičku dáme trochu oleje, rozpálíme a na to dáme na kostičky nakrájené kousky lososa. Asi 5 minut restujeme a občas promícháme, aby se maso opeklo ze všech stran. Mírně přisolíme a opepříme. Když jsou kousky lososa do růžova orestované, zalijeme 200 g smetany na šlehání (1 kelímek).

Poté přidáváme střídavě sýr niva a strouhaný parmazán. Promícháváme do zhoustnutí omáčky, potom postupně přilijeme další kelímek smetany a podle chuti můžeme přidat i některý ze sýrů. Na závěr přidejte rozetřený stroužek česneku a bazalku, případně přisolte.

Během přípravy omáčky uvařte těstoviny podle návodu na obalu. Sceďte, zalijte omáčkou a podávejte.
Zeleninové lasagne

Suroviny:

1 balení plátků lasagní 

Zeleninová směs: 

1 pórek-bílá část 
300 g fazolek 
6 rajčat 
4 stroužky česneku 
150 ml rajčatového pyré 
olej 
sůl 
pepř 

Sýrová omáčka: 

30 g másla 
50 g hladké mouky 
500 ml mléka 
100 g tvrdého sýru 
bílý pepř 
sůl

Postup:

Lasagne vaříme v horké vodě asi 5 minut. Zeleninu očistíme. Mrkev povaříme zhruba 5 minut v zeleninovém vývaru a vychladlou pokrájíme na plátky. Papriky nakrájíme na nudličky.

Z másla, mouky, mléka a soli připravíme bešamel. Rajčata smícháme s nasekanou bazalkou, česnekem a pepřem.

Do vymazané zapékací nádoby dáme rajčatovou směs, pak vrstvu paprik, cukety a mrkve. Navrch dáme lasagne. Tento postup opakujeme, dokud není miska plná. Končíme vrstvou lasagní, které potřeme rozpuštěným máslem. Zeleninové lasagne zalijeme bešamelem, zasypeme nastrouhaným sýrem a dáme zapéct asi na 30 minut do rozehřáté trouby.

Zapečené zeleninvé lasagne podáváme ihned. Můžeme přímo v mise, ve které jsme zapékali.+ 2 fotky+ 3 fotky

Těstoviny pocházejí z Itálie a připravují se ze speciální mouky na těstoviny tzv. semolinové mouky, která obsahuje velký podíl lepku. Naštěstí si je dnes mohou dopřát i celiaci, existuje totiž mnoho variant. Můžete zvolit těstoviny vaječné a bezvaječné, celozrnné a dokonce i bezlepkové.

Petra Járková
Petra Járková 08. 08. 2019 12:00

Historie

Těstoviny pocházejí z Itálie, první zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize, kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami „lagana“ (předchůdce lasagne). Další historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce. A o století později se v historii objevuje těstovina Jacopore da Todi.

Druhy těstovin

Špagety - dlouhé kulaté nudle široké 2 mm, ideální na špagety carbonara nebo aglio e olio

Spaghettini - dlouhé úzké nudle podobné špagetám, jsou ale tenčí (cca 1,3 mm)

Tagliatelle - dlouhé ploché nudle široké 0,65-1 cm, ideální s omáčkami

Pappardelle - dlouhé ploché nudle široké asi 1 cm, stočené do klubíčka, ideální s omáčkami

Penne - krátké široké kulaté duté těstoviny se zkosenými kraji, vhodné k omáčkám, jelikož se do nich nejlépe dostane a vyplní tak vnitřek těstoviny, a do salátů

Pennette - menší varianta penne

Lasagne - široké tenké pláty obdélníkového tvaru, perfektní na přípravu stejnojmenného pokrmu

Farfalle - těstoviny ve tvaru motýlků (mašliček), ideální do salátů

Fusilli - těstoviny ve tvaru vřeten, perfektní do salátů

Gnocchi - noky z bramborového těsta, ideální s houbovou omáčkou

Tortellini - taštičky ve tvaru prstýnku, plněné např. sýrem nebo masem

Ravioli - taštičky tvaru čtverečků, plněndkgapř. špenátem a ricottou

Canelloni - duté těstoviny o délce 8-10 cm a průměru 2 cm, plní se např. rajčatovou omáčkou

Mezze Maniche - duté široké válce, mají ale nižší výšku než canelloni, vhodné k rajčatovým a smetanovým omáčkám

Jak správně vařit těstoviny?

Vody na přípravu těstovin musí být dostatek. Minimálně však jeden litr na každých 10 dkg těstovin. I v případě, že budete chtít uvařit ještě menší množství než 10 dkg, vody méně než jeden litr nedávejte, je vždy lepší vodou nešetřit a raději dát více než méně.

Olej je při vaření těstovin také skvělým pomocníkem, trocha oleje přidaná do vody s těstovinami jim poskytne příjemnou mastnou koupel, díky níž se těstoviny nepřilepí na dno hrnce a ani se neslepí k sobě. Ovšem pár kapek oleje můžete přidat také do hotových těstovin ihned po scezení. Prokáží vám to tutéž službu.

Sůl se správně používá hrubá. Přidáváme ji, když se voda začíná vařit a těsně předtím, než do vody vsypeme těstoviny. Na jeden litr vody se dává přibližně 1ndkg soli, ovšem pokud k těstovinám připravujeme omáčku výraznější chuti, stačí soli i méně.

Jakmile do vody vsypeme těstoviny, musíme počítat s tím, že se voda na chvíli přestane vařit, proto máme sporák nastaven na nejvyšší stupeň, aby se voda začala znovu vařit co nejdříve.

Těstoviny al dente jsou chutnější a lépe stravitelné. Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinen uvést. Ovšem i přesto jsou to údaje přibližné, jelikož každý sporák vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový jinak než elektrický.

NA TĚSTOVINOVÉ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Jak obléknout velká prsa, abyste nevypadala vulgárně? Stylistka prozrazuje tipy na materiály, střihy i kouzlo vertikální linie

Související články

Další články