Když knoflík, tak myslivecký! Tohle cukroví ozdobí každý stůl a rozplývá se na jazyku. Pokud po ruce nemáte všechny potřebné ingredience, třeba máslo, můžete jej snadno nahradit.
Lahodné pečivo z lineckého těsta dozdobené sněhovou čepičkou a oříškem. To jsou lidově nazývané myslivecké knoflíky, které jsou součástí regionálních i rodinných vánočních tradic.
Recepty s nějakým tím vylepšením se často předávají z generace na generaci, proto je obtížné původ tohoto cukroví vystopovat. Základní seznam ingrediencí je však vždycky stejný. První položkou bývá máslo. Jenže co když vám zrovna došlo? Žádnou paniku, s náhražkou si snadno poradíte.
Místo másla olej, avokádo nebo jogurt
Volba padá třeba na rostlinné oleje, jako je ten řepkový, olivový, kokosový nebo slunečnicový. Mějte však na paměti, že každý olej má svou specifickou vůni i chuť, která může konečný výsledek zásadně ovlivnit. Použít se dá i obyčejný bílý jogurt či tvaroh – obojí těstu dodá vlhkost a nadýchanost.
Smícháte-li tvaroh s rostlinným olejem, získáte „máslo“ s konzistencí hodně podobnou originálu. Sáhnout také můžete po exotickém avokádu, mazlavá dužina tohoto ovoce se jako máslová náhražka využívá běžně.
Mouku nahradí ovesné vločky
Kouzlit se takhle dá i ve chvíli, kdy zjistíte, že prázdnotou zeje i papírový obal s hladkou moukou. Máte-li v domácích zásobách ovesné vločky, jste zachráněni. Stačí je rozemlít v mixéru a mouka, která navíc pečivu přidává vlákninu a nutriční hodnoty, je na světě.
Vyrobit se dá i ze zbylých mandlí, což není vůbec složité. K mandlím do kuchyňského robotu přidejte kapku rostlinného oleje, jenž zajistí hladší texturu. Po několika minutách mixování získáte prášek vhodný pro pečení. Chcete ho mít ještě jemnější? Pak vlastnoručně připravenou mandlovou mouku prosejte přes jemné sítko. Ehm, a teď došel moučkový cukr…
Místo cukru stévie, med, ale i javorový sirup
Tak jistě, že bez sladidla se cukroví obejde. Zachrání vás stévie, med, javorový sirup či ovocné pyré z pomerančů nebo jablek. I tyto alternativy těsto pěkně osladí. Jestli se ale do větších chuťových experimentů pouštět nechcete, rozmixujte hrnek krupicového či krystalového cukru. Někdo přidává ještě dvě lžičky kukuřičného škrobu, ale nezbytné to není.
Za chybějící žloutek zaskočí tofu nebo banán
Nějak vám z lednice zmizela vajíčka? V některých receptech může být náhradou vaječného žloutku tofu – bude vám stačit čtvrtina balení. Vhodný je také rozmačkaný banán, jablečné pyré a šťáva z konzervované cizrny, jež má zahušťující vlastnosti.
Poslouží i 2 lžíce chia semínek v kombinaci se 3 lžícemi vody. Pokud jde o zástupce mléka, zkuste vzít zavděk jogurtem nebo kefírem. A teď už na myslivecké knoflíky máte všechno, tak nezbývá než se pustit do práce.
Recept na myslivecké knoflíky
Na jednu dávku budete potřebovat:
- 250 g hladké mouky
- 125 g másla (Hery)
- 80 g cukru moučka
- 2 žloutky
- 3 lžíce mléka
- na špičku nože prášku do pečiva
- 200 g prosátých mletých vlašských ořechů
- 200 g cukru moučka
- 4 bílky
- vlašské ořechy
Jak na to? V míse smíchejte hladkou mouku, změklé máslo, cukr moučka, žloutky, mléko a prášek do pečiva. Vypracujte klasické linecké těsto a nechte ho v lednici odpočinout. Plech vyložte pečicím papírem.
Ušlehejte sníh ze 4 bílků a poté opatrně po částech přimíchávejte mleté ořechy smíchané s moučkovým cukrem. Troubu rozehřejte na 170 °C.
Z lineckého těsta vykrajujte malá kolečka, která poklaďte na plech, pistolí (sáčkem) stříkejte bílkovou hmotu a ozdobte 1/4 vlašského ořechu (1/2 ořechu u větší velikosti). Plech vložte do trouby a pečte zhruba 15-20 minut podle velikosti knoflíků.