Havelské posvícení na poli i v kuchyni: Naši předkové pekli husu a vařili kaldoun

Posvícení se slaví třetí říjnovou neděli a po svátku svatého Havla, který připadá na 16. 10. Proto se mu říká také Havelské posvícení. Podívejme se spolu nejen na historii posvícení, ale také chutné recepty, které se k němu vážou.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 10. 2024 14:00

Posvícení je slavnost připomínající vysvěcení místního kostela. Po lidi to byl důležitý den, protože stavbu kostela nejen financovali, ale také se na ní sami podíleli. Pak kostel převzala církev a začala jej spravovat. Jak je ale možné, že se posvícení slaví v jeden den, když k dostavbě a vysvěcení kostelů docházelo v různých obcích v různých termínech?

Kdy se koná posvícení a co to je

Podle informací Českého rozhlasu císař Josef II. v roce 1786 rozhodl pragmaticky, že se posvícení u nás bude slavit v jeden den - třetí neděli v říjnu.

Posvícení má několik názvů. Díky již zmiňovanému císaři Josefu II. se mu říká i císařské. Protože se koná po svátku svatého Havla, tak má název i Havelské posvícení. Pro Moraváky jsou to zas hody. A protože jsou lidé kreativní a rádi slaví, někde kromě císařských hodů mají ještě své vlastní, které se vztahují k místnímu datu vysvěcení kostela.

Tento den byl pro naše předky důležitým předělem, přecházelo se od práce venku k práci uvnitř. Vinaři, sadaři, rolníci a vůbec všichni hospodáři dbali na to, aby měli hotové práce na poli. A pak se hodovalo. Pekly se posvícenské koláče, ale hlavně husa nebo kuře.

Pranostiky na svatého Havla

Jak už jsme si řekli, svátek svatého Havla značil předěl v životě hospodářů, proto není divu, že se k tomu váže spousta pranostik:

  • Svatý Havel do zelí zajel.
  • Na Havla svatého poslední jablko do pytle svého.
  • Na svatého Havla kráva obyčejně v chlévě stává.
  • V havelském týdnu se již nemá vysévat žito.
  • Když se do svatého Havla nesklidí zelí, je neuvařlivé.
  • Opadá-li listí do svatého Pavla, svatý Havel zastaví na poli práci.
  • Suchý Havel oznamuje suché léto.
  • Jaký den Havel ukazuje, taková zima se objevuje.
  • Svatý Havel se má k zimě jako svatý Jiří k létu.

Co se jí na posvícení

Pokud bychom se drželi tradic našich předků, podle kulinářského webu Toprecepty začneme posvícenský den jáhlovou kaší. Její příprava je poměrně jednoduchá. Jáhly se uvaří v mléce a následně smíchají s rozinkami a skořicí. Toto jídlo je skvělým startem do nového dne, protože jáhly nám dodají energii a dlouho trvající pocit sytosti.

K obědu se tradičně vařil kaldoun, což je hutná polévka připravená z drobů a zbytků, třeba křídel nebo krku. Nejčastěji se připravoval husí kaldoun, čímž se dostáváme ke zlatému hřebu posvícení - posvícenské huse. Tu ovšem mohla nahradit i kachna nebo kuře. Pečená husa se podávala se zelím a když maso došlo, k zelí se nakrájel chléb.

Sladkou tečkou dne jsou kynuté posvícenské koláče s mákem, povidly nebo tvarohem. Připravovaly se také takzvané posvícenské ořechy, malé koláčky z ořechů, másla, cukru a mouky.

Recept na posvícenskou husu

Pečená husa se zelím bude ozdobou každého posvícení. Nejenže skvěle chutná, ale s trochu péče ji zvládne upéct každý. Podle tohoto receptu budete potřebovat jenom mladou husu (cca 3,5 kg), čerstvou majoránku, vodu a sůl.

Mladou husu omyjeme a očistíme. Vyjmeme vnitřní sádlo, které ale nepatří do koše, protože jej ještě budeme potřebovat. Sádlo totiž dáme na dno pekáče, kde vyskládáme také několik stonků majoránky.

Husu osolíme zvenčí i uvnitř a vložíme do ní majoránku. Pak ji položíme do pekáče prsíčky dolů, podlijeme horkou vodou a na vrch dáme pár stonků majoránky. Pekáč přikryjeme a vložíme do trouby rozpálené na 200 °C.

Počkáme půl hodiny, husu otočíme a teplotu snížíme na 180 °C. Teď se bude péct dalších třicet minut. Husu je potřeba průběžně podlévat a polévat výpekem. Vhodné je také propichovat tukové polštářky a podle potřeby odebírat vypečené sádlo. Poté husu naporcujeme na čtvrtky a pečeme odkrytou přibližně půl hodiny. Díky polévání nám vznikne křupavá kůrčička. Tuto báječnou pečenou husu podáváme s knedlíkem a se zelím.

Zdroje informací:
Temata.rozhlas.cz: O posvícení
Pranostik.cz: Pranostiky na 16. října - Havel
Toprecepty.cz: Babiččina pečená husa, Znáte Havelské posvícení? Sestavte si s námi v říjnu sváteční posvícenské menu od snídaně až po večeři

Související články

Další články